A kókuszolaj hatékonyan és tartósan hidratálja a bőrt

A kókuszolaj, vagy kókuszzsír, kókuszvaj a kókuszpálma magjának szárított belsejéből készített növényi olaj.
A kókuszpálma gyakran 25-30 méterre is megnövő törzse alja vastagabb, egyenes, vagy ívesen meghajló, egyre vékonyodó, világosszürke színű. Gyökérzete kevésbé nyúlik a föld felszíne alá, de a földfelszín feletti gyökér részek kitámasztják a törzset, így igen ellenálló erős viharok esetén is. Óriási, akár 3-6 méter hosszúságú, szárnyalt, 20-30 levélből álló üstökös koronája egylaki, sárga virágai vannak.

Termése, a kókuszdió, lecsüngő és tojás alakú, leggyakrabban 1-2 kg tömegű, színe a zöldesszürkétől a narancssárgáig terjedhet.
Felhasználása igen sokrétű, törzséből házat építenek, levelét tetőfedésre használják, a termés háncsából ágymatrac, szőnyeg, lábtörlő készül. A gyümölcs levét az élelmiszeripar, olaját a kozmetikai ipar is széleskörűen hasznosítja.
Aratás után az éretlen kókuszdiókat 3 napig vízben áztatják, így a rostok leválaszthatók a kemény héjról. Ezután a rostokat megszárítják, gerebenezik, a húsát préselik.

A frissen sajtolt kókuszolaj színe fehér, íze és illata kellemes, kókuszos. Könnyen avasodik, ilyenkor íze és szaga csípős, karcos lesz. A kókuszolaj szobahőmérsékleten vajszerű, 24°C-on megolvad, 92%-ban telített zsírsavakból áll.

Három fajtája ismeretes az olaj készítésének módja szerint:
• Hidegen sajtolt kókuszolaj
Folyékony átlátszó tiszta folyadék. Amennyiben az olajat nem hőkezelik, akkor hidegen sajtolt kókuszolaj, így a kókusz minden pozitív tulajdonsága megjelenik az olajban kellemes kókuszaromájú lesz és a szerkezete sem módosul.
• Szűz kókuszolaj vagy Virgin Coconut (VCO)
A szűz kókuszolaj mechanikus úton előállított olaj, melyet nem finomítottak, színtelenítettek, szagtalanítottak, és nem is hidrogéneztek.
• Finomított kókuszolaj

A finomított kókuszolaj színe sárgás, íze és szaga semleges, 24°C alatt szilárd. A finomított kókuszolaj, színtelen és szagtalan, amely kiválóan alkalmas sütéshez, főzéshez. A finomítás során az olaj elveszíti a benne található értékes vitaminokat és aminosavakat, így a szervezet számára értéktelenebb olajat kapunk. Hidrogenizálás hatására az olaj magasabb hőmérsékleten is stabil marad és a vele készített ételek hosszabb ideig eltarthatóak, ám kis mennyiségű transz-zsír is keletkezik, mely káros a szervezetre.

A kókuszolaj hatékonyan és tartósan hidratálja a bőrt, megvédi a külső környezeti hatásoktól. Szobahőmérsékleten a kókuszolaj szilárd, de olvadáspontja alacsony, mindössze 24ºC, így a kézmelegben egy pillanat alatt elolvad.

A szilárd kókuszolaj fehér, olvadt állapotban azonban teljesen átlátszó, kellemes kókuszillata van.
Más növényi zsírokhoz, olajokhoz képest gyorsan felszívódik a bőrbe. Táplálja, erősíti, egészségessé és csillogóvá varázsolja a hajat. Beállítja a fejbőr optimális működését, megszűnteti a korpaképződést.

A kókuszolaj 92%-ban telített zsírsavakból áll, magas a fitoszterol tartalma is, ezáltal a száraz bőr ideális ápoló szere. Emellett csekély mértékben ugyan, de tartalmaz antioxidáns tokoferolokat (E-vitamin) is.

Gyorsan, de nem túl mélyen szívódik a bőrbe, bársonyos, sima bőrfelületet eredményez zsíros csillogás nélkül. A belőle készült kozmetikumok beszívódó képességét javítja, készíthetünk belőle ajakápolót, masszázstömböt, testvajat, masszázs olajat, valamint illatos olajos kivonatokat.

Nem fény- és hőérzékeny, napnak közvetlenül kitett bőrfelületeken még nyáron is használhatjuk, így fontos alkotóeleme lehet a napvédő készítményeknek is. Hajápolóként balzsamok és samponok összetevője, de hajpakolásként magában is alkalmazhatjuk.

Étkezési célokra használhatjuk sütéshez-főzéshez, a finomítatlan kókuszolajban sült ételek sütés közben átveszik a kókusz illatát, aromáját, a finomított kókuszzsír szagtalanított így sütés közben nem érezhető olaj, vagy kókusz illat.

Sütés közben a kókuszolaj nem habzik, nem spriccel, magas hőfokra hevítéskor sem füstöl, vagy ég, többször felhasználható, hosszú ideig eltartható.
Hatóanyagai segítik az anyagcserét, zsírégetést, energiát ad, fokozza teljesítményét, gyomor-, és bélpanaszok esetén is gyorsan, hatékonyan szívódnak fel szervezetünkben, laurinsav tartalmánál fogva erősíti az immunrendszert.

Minőségi Kókuszzsír ajánlatok
MINŐSÉGI Kókuszzsír ajánlatokat kérek:

Kókuszzsír

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Fel az oldal tetejére
2009 - 2018 © ellenorzott.com