Manuka méz gyógyító ereje a benne található enzimnek köszönhető

A mézet évszázadok óta használjuk a benne rejlő gyógyító hatása miatt. Leggyakrabban a különböző légúti megbetegedések, fertőzések kezelésére és sebgyógyításra alkalmazzuk, sokan antibiotikum helyett is inkább a mézet választják.

Méz és méz között is van különbség, főként, ha a kizárólag Új-Zélandon előforduló Manuka cserje virágjából származó, ún. manuka mézről van szó.
Számos egészségi problémára alkalmazható, baktérium-, vírus-, gomba- és parazitaellenes, erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásánál fogva.

Kutatások kimutatták, hogy a manuka mézzel hatékonyan kezelhetők többek között a sebek, az égési sérülések, a rovarcsípés okozta bőrelváltozás, az ekcéma, a bakteriális és gombás fertőzések, a pikkelysömör (psoriasis), a fekélyek, a torokfájás, a megfázás és az influenza tünetei, a köhögés, az ízületi gyulladások, az emésztési zavarok, a gyomorfájdalom, valamint a gyomor-és bélrendszeri panaszok. Még az álmatlanság ellen is hatásos.

 A manuka méz gyógyító ereje a benne található enzimnek köszönhető, mely kis mennyiségben hidrogén-peroxidot termel. Ennek köszönhető az antimikrobális hatás.

Ez a vegyület részben felelős azért is, hogy szabályozza a bőrsejtek oxigénellátását, ezáltal segíti a gyógyulási folyamatokat.

Ha egy sebet a manuka mézzel kenünk be, az egy védőgáttal fedi be a sebet, de anélkül, hogy zavarná a gyógyulási folyamatot, továbbá olyan létfontosságú tápanyagokat – aminosavakat, ásványi anyagokat, vitaminokat, cukrokat – tartalmaz, melyek hozzájárulnak a kollagén képződéséhez és az új hajszálerek növekedéséhez. A manuka méz pH értéke is segít felszámolni a baktériumokat.

A hidrogén-peroxidon túl más baktériumellenes összetevővel is „büszkélkedhet”, úgy mint methylglyoxallal, illetve egy olyan aktív összetevővel, melyet Egyedi Manuka Faktornak – UMF-nek (Unique Manuka Factor) neveztek el.

A méz gyártói ez alapján rangsorolják a méz antibakteriális hatékonyságát, és gyógyító erejét.

A lehetséges értékhatár 0 és 30 között van. Ha egy manuka méz UMF értéke 0 és 9 között van, az azt jelenti, hogy a méz nem alkalmas gyógyászati célokra. 10 és 16 közötti UMF értéknél – egészen 20-ig – már terápiás célokra használható, míg 20-as érték felett túl erősnek tekinthető, és égő, szúró érzést okozhat a bőrön.

A legideálisabbnak a 16 és 20 közötti UMF értékű manuka méz tekinthető, ez, amit leginkább ajánlanak.

 Belső használatra, például gyomorfekélyre, gyomorsav-túltengésre, reflux betegségre, irritábilis bél szindrómára, gyomorhurutra naponta 3-4 alkalommal érdemes bevenni lehetőleg étkezés előtt. Tanácsos nem kanállal, hanem egy darabka kenyérrel vagy pirítóssal megenni.
Ha a tünetek megszűnnek, a fogyasztását lecsökkenthetjük napi egy alkalomra, csak hogy a hatása megmaradjon.

Bőrproblémákra naponta 1-2 alkalommal kell felkenni az érintett területre a teljes gyógyulásig.

Csecsemőknek 12 hónapos kor alatt nem ajánlott a méz fogyasztása, mert az esetlegesen a mézbe kerülő spórákkal nem tud megbirkózni a szervezete. Ugyanakkor a külső, bőrön történő alkalmazása bármely életkorban lehetséges, illetve szoptatás idején is nyugodtan fogyaszthatja a kismama.

Amennyiben tehát gyógyító céllal keressük a manuka mézet, győződjünk meg róla, hogy az UMF érték 10 és 20 között van, illetve keressük a bejegyzett UMF védjegyet a címkén. Ez jelzi, hogy a méz minősége ellenőrzött, és antibakteriális hatékonysága laborban tesztelt.

Akárcsak a többi mézet, a manukát is hamisítják. Igen borsos ára van, úgyhogy, ha olcsó, már kezdhetünk gyanakodni, hogy nem jó minőségű mézről van szó, amelytől természetesen gyógyító hatást sem várhatunk.

Minőségi Manuka Méz ajánlatok
MINŐSÉGI Manuka Méz ajánlatokat kérek:

Manuka Méz

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Fel az oldal tetejére
2009 - 2018 © ellenorzott.com