Juharszirup ásványi és tápanyagokban gazdag, mézhez hasonlító

A jellegzetes ízű, állagában a mézhez hasonlító igen édes csoda kanadai alapanyag. Közhely lenne azt mondani, hogy csak a fantázia szabhat határt alkalmazásának, de a kanadaiak tényleg szívesen fogyasztják szinte bármivel. Az emberek pár százaléka még pizzával is.

Kora tavasszal Kanadában a legtöbb juharszirup-termelő kisvárosban ünnepet csapnak a szirupfőző kunyhókban, ahol mindenhez kerül az édes nedűből is: legyen az hús, sonka, bab, pite vagy tojásos étel. Ma már mindez a húsvét ünnepléséhez kötődik, de gyökerei a kanadai indiánok tavaszünnepében keresendők, amikor is a nap visszatértét és a szirup készítését énekkel és lakomával ünnepelték.

Az Egyesült Államok keleti része, elsősorban a közép-atlanti területek és a Nagy Tavak környéke, Kanadában pedig főleg Quebec vidéke a legjellemzőbb lelőhelyek. A szirup kinyeréséhez szükséges Észak-Amerika jellegzetes éghajlata. Egyrészt, mert a juhar itt gyakran előfordul és nagyra nő, másrészt a nyár rövid és meleg. Ez alatt a fa sok tápanyagot halmoz fel, ami koratavasszal cukorrá alakul.

Északon a hideg éjszakák és meleg nappalok hatására a bemetszett juhar törzse édes levet enged, ezt beforralva készítik a juharszirupot. 40 liter nedvből 1 liter lesz. Sok juharfajta alkalmas a nedv kinyerésére, de a cukorjuhar (Acer saccharum) és a feketejuhar (Acer nigrum) a legkedveltebbek. Magasra nőnek, szeretik a hideg időjárást és az északi klímát. A fák megcsapolása nem károsítja a növényt. 

A nagy juharszirup-termelő vidékeken olykor vodka is készül a sűrítményből, de ez csak kuriózumnak: a juharszirup leginkább amerikai palacsinta, francia pirítós, gofri, gríz, tejberizs és zabkása önteteként ismert és használatos. Koktélokhoz is bátran ki lehet próbálni!

Mivel már diétát is körítettek mellé, a fogyókúrázóknak sem kell nélkülözniük.
A diéta szabályai nagyon spártaiak: szilárd táplálék nem, csak ásványvíz, cayenne bors (azaz csilipor) és juharszirup keveréke fogyasztható hét napig, majd fokozatosan kell visszatérni a rendes étrendre.

Nem könnyű Magyarországon valódi juharszirupot kapni. Bioboltokban, nagy élelmiszeráruházakban érdemes próbálkozni. Tudnunk kell, hogy a mindenfelé - még az USA-ban is - elterjedt pancake syrup (\\\'palacsinta szirup\\\') vagy golden syrup (\\\'arany szirup\\\') valójában nem más, mint színezett, ízesített cukorszirup - juharfát nem látott. Az is előfordul sajnos, hogy a kötelező magyar címkén juharszirup megnevezés szerepel, az angol eredetin pedig a fentiek egyike. Ha nem jutunk valódi juharsziruphoz, bátran használjunk helyette mézet. Még azt se mondhatja senki, hogy kevésbé lenne vitamindús, ásványi és tápanyagokban gazdag...

Minőségi Juharszirup ajánlatok
MINŐSÉGI Juharszirup ajánlatokat kérek:

Juharszirup

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Fel az oldal tetejére
2009 - 2018 © ellenorzott.com