Juharszirupot Észak-Amerikában és Kanadában állítják elő

Az elsők, akik juharszirupot készítettek a Kanada és az Egyesült Államok területén élő indiánok voltak, akik lecsapolták a juharfák nedveit és eltávolították a fölösleges vizet. Még Robert Boyle angol kémikus is feljegyezte a juharszirup készítését, amit az 1663-as amerikai útján látott. Látta, hogy az őslakosok „édes, cukorszerű anyagot” készítenek.

Persze napjainkban már nemcsak Massachusetts-ben készül juharszirup. Egy felmérés szerint sokan próbálják házilag előállítani a juharszirupot, és ez nem is olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik.

Juharszirup

Mi kell a juharszirup elkészítéséhez? Mire jó a cukorjuhar és a vörösjuhar

Még mielőtt elkezdenénk komolyan foglalkozni a szirupkészítés gondolatával, figyelembe kell vennünk a rendelkezésünkre álló fafajtákat. A juharszirupot a cukorjuhar és a vörösjuhar fák nedveiből készítik. A cukorjuharból készül a népszerű, hagyományos szirup, de a vörös juhar nedve is elég édes szirupkészítéshez.

Az, hogy mennyi nedvet nyerhetünk egy juharfából több tényezőtől függ, úgy mint a fa vastagsága, az, hogy hogyan csapoljuk, valamint az évszaktól is. Az átlagos nedv, amit egy fából lecsapolhatunk, 20-60 liter között van. Ennek ellenére volt már olyan eset is, hogy egy fából 320 liter nedvet csapoltak le egy év alatt.

Annak, aki elegendő juharszirupot szeretne készíteni, tudnia kell, hogy 40 liter nedvből, az előállítási folyamat végére, mindössze egy liter szirup készül.

Azok számára, akik egész évre elegendő szirupot szeretnének, legalább két juharfával kell rendelkezniük, amiből elegendő nedvet kel lecsapolni ahhoz, hogy egy üvegnél több szirupot nyerjenek.

Emellett szükségünk lesz egy fúrógépre, egy cm átmérőjű fúrófejjel, ami elég hosszú ahhoz, hogy legalább 10 cm-nyire (a fatörzs vastagágától függően) bele tudjunk fúrni a fa oldalába.

A juharszirup glikémiás indexe

A juharszirupot Észak-Amerikában és Kanadában állítják elő a juhar fák fekete vagy piros nedvéből. Ezt az anyagot felforralják, hogy elpárologhasson a víztartalma. A párologtatási folyamat során egy koncentráltabb termék jön létre. A juharszirup glikémiás indexe 54 körül mozog, az ízesített típusnak pedig 68 az értéke.

Minőségi Juharszirup ajánlatok
MINŐSÉGI Juharszirup ajánlatokat kérek:

Juharszirup

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Fel az oldal tetejére
2009 - 2018 © ellenorzott.com