Gránátalmának erős antioxidativ tulajdonsága van

Keleten a gránátalma évezredek óta a szív, az egészség, a fiatalság, a termékenység és szépség jelképe. A szerelem istennőjét, Aphroditét is kezében egy gránátalmával ábrázolják. Érzékiséget fokozó képessége a véredényekre gyakorolt lazító hatásának köszönhető, miáltal fokozódik a vérkeringés;  ez pedig jó a szív épségének és a férfi-nő szerelmi életének.

 A phytohormonok, a gránátalma polyphenoljai emelik a szépséget és termékenységet, s kitolják az öregedést, ha a hormonháztartást ezzel egészítik ki. A klimaxos problémákat is csökkenti, néha teljesen megszünteti. De a fiatal lányoknak is jót tesz a gránátalma, hiszen a phyto­hormonok elősegítik a szép haj, egészséges körmök és a világos, fiatalos bőrszín kialakulását.

A gránátalma ebből a szempontból egyaránt fontos nőnek és férfinek. Támogatja a szervezet saját hormontermelését, hormonhiány esetén helyreállítja az egyensúlyt és véd a hormonfüggő ráktípusoktól, mint pld. mell- és altesti ráktól a nőknél, illetve a prostataráktól férfiaknál.

Az egyik leghatásosabb antioxidáns

A kutatók felfedezték, hogy a gránátalma egyik összetevője, az ellaginsav rendkívül hatásos antioxidáns, amely védi a szívet és az ereket, és sikeresen használható arteriosklerosis, szívproblémák, magas vérnyomás és rákos megbetegedések kezelésére. A gránátalma leve 3-szor erősebb antioxidáns, mint a vörösbor vagy a zöldtea. Legfontosabb antioxidativ összetevője az ellaginsav, egy polyphenol, ami megtalálható a málnában, eperben, szederben és dióban. A gránátalma polyphenoljai 95%-ban bio formában is rendelkezésre állnak és az ételekben eddig felfedezett leghatásosabb ellensége a szabad gyököknek.

 A hagyományos gránátalma-kivonatokat 40%-os ellaginsavtartalommal állítják elő, noha közismert, hogy az ellaginsav nehezen oldódik és a szervezet alig tudja felszívni. Ezért egészségesebb egy gránátalma elfogyasztása, mint a hagyományos kivonatok vagy kapszulák szedése. Ezalól egyetlen kivétel van, a speciálisan gyógyászati célra kifejlesztett és különleges hatásai miatt szabadalmaztatott, Pomella nevű gránátalma-kivonat. Ez a gránátalma könnyen oldódó Punicalagene komponensét tartalmazza. A Punicalagene az ellaginsav egy különleges formája, amit a szervezet sokkal könnyebben fel tud venni és átalakíthat a hatásos ellaginsavvá.

Dr.Susanne Mertens-Talcott (Texas A&M Egyetem) és kutatócsoportjának kísérletei bizonyítják, hogy Pomella fogyasztásával a vérplazma antioxidativ kapacitása több, mint 30%-kal nőtt. A legmagasabb antioxidativ értékeket a fogyasztás után 30 perccel és 6 órával mérték. A Pomella megakadályozza az LDL-koleszterin oxidálódását (és csak az oxidálódott koleszterin veszélyezteti az ereket !) és ötször hatékonyabb, mint az E-vitamin vagy a szabad ellaginsavak.

Az izraeli Lipid Research Laboratory, Haifa egyik friss tanulmánya szerint arterisklerosisban szenvedő betegeknél a Pomella a betegséget 30%-kal csökkentette, míg a kontrollcsoportban, placeboval, a megbetegedés 9%-kal nőtt. A gránátalma-kivonat egyévnyi fogyasztása után megállapították, hogy a vérszérum antioxidativ tevékenysége 130%-kal nőtt.

Csökkenő PSA-értékek

Rendkívül figyelemre méltó a gránátalma hatása a prostatarákra, mert a PSA értékek csökkenését idézi elő. A Kaliforniai Egyetem (UCLA) egy 2006-os kutatása azt mutatta, hogy gránátalma-kivonat fogyasztása esetén a prostatarák növekedése a harmadára (!) csökkent, összehasonlítva a hagyományos terápiákkal, például sugárzással és operációval kezelt, arra kevéssé reagáló prostatarákok PSA-duplázási idejével.

Az UCLA kutatói a gránátalmának ettől és további pozitiv hatásaitól annyira fellelkesültek, hogy várakozásaik szerint az idősebb, prostatarákkal kezelt férfiak a gránátalma rendszeres, napi fogyasztásával sokkal nagyobb arányban lesznek képesek túlélni ezt a megbetegedést, mint korábban. A kutatások alapján valószínűnek tartják, hogy a mellékhatásokban bővelkedő hormonkezeléseket és kemoterápiát hamarosan teljes mértékben kiválthatja a gránátalma.

Gránátalma és a fogak egészsége

A gránátalma erős antioxidativ tulajdonságai, gyulladásgátló képessége és antibakteriális hatása szerepet kap a szájhigiéniában és a fogak egészségében is. Paradontitis esetén máris nagy szerepe van.

A bőr is, különösen erős napsugárzás esetén, hasznot húz a gránátalma erős antioxidativ tulajdonságaiból. Az első kisérletsorozatok azt mutatják, hogy jelentősen redukálja az ultraibolya fény által okozott sejthalált.

A gránátalma rákosodástól védő hatását számtalan tanulmány alátámasztja, amelyek bélrákos sejtek (HAT-29) esetében a sejtburjánzást gátló és a sejthalált fokozó hatását mutatják, miközben megfigyelték a gyulladásjelző jelek továbbításának elnyomását is a bélrákos sejtek között (Lynn S.Adams és tsai: „Pomegranate Juice, Total Pomegranate Ellagitannis and Punicalagins Suppress Inflammatory Cell Signaling in Colon Cancer Cells”, Journal of Agricultural and Food Chemistry).

Minőségi Gránátalmalé ajánlatok
MINŐSÉGI Gránátalmalé ajánlatokat kérek:

Gránátalma

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Fel az oldal tetejére
2009 - 2018 © ellenorzott.com