Stevia nem tartalmaz kalóriát és cukorbetegek is fogyaszthatják.

Az édesítőkben egy a közös: mindegyik édes. Amiben viszont különböznek, hogy mindegyik másként édes. Hasonlítsuk össze a nádcukor és a méz ízét, vagy a juharszirupot a fruktózzal (gyümölcscukorral). Az ízük és az édességük mértéke eltér. Másként kell adagolni, más a kalória tartalmuk és más ízhatást kapunk ha ételekbe, italokba keverjük õket. Így van ez a Steviával is.

 A Stevia egy dél-amerikai gyógynövény, mely természetébõl eredendõen édes. A növény kivonatait (port, szirupot, tablettát, szirupot) és a szárított tealeveleket a világ minden táján széles körben használják édesítésre (a tiszta kivonatok 30-300-szor édesebbek a nádcukornál) és gyomorbántalmak kezelésére.Az ázsiai országokban a Stevia évtizedek óta elfogadott és ismert: használják üdítõitalok, cukormentes rágógumik, joghurtok, savanyúságok, zöldségek, szárított tengeri gyümölcsök és sütemények édesítésére.

Számos édesítőszerrel szemben a Stevia előnye, hogy kalória-és szénhidrátmentes, nulla a glikémiás indexe és sütésnél-főzésnél 198 fokig megtartja az édes ízét. 

Stevia növény besorolása

 A stevia növény az őszirózsafélék családjába tartozik. Évelő fűszer és gyógynövény. Az APG besorolási rendszer szerint, az őszirózsafélék családjába tartozik. Azt kevesen tudják, hogy a Stevia nemzettségbe 240 faj tartozik. A növény Dél- és Közép- Amerikában, valamint Mexikóban őshonos, de manapság már az egész világon elterjedt.

 A 240 fajtából mindössze kettőnek édesek a levelei, ebből a kettőből is a rebaudianat használják édesítésre. Tehát tulajdonképpen a Stevia rebaudiana növény az, amit steviának ismerünk köznapi néven. A rebaudiana növény édesítő tulajdonságát Bertoni svájci származású botanikus fedezte fel 1899-ben. Valójában Bertoni előtt az indiánok már több száz évvel ezelőtt felfedezték a növény jótékony hatásait. 

 Európába először az 1800 as években került. Szélesebb körben a második világháború következtében bekövetkező cukorhiány következtében terjedt el. A stevia növény Magyarországon tavasztól, késő őszig szabadban tartható, télére fagymentes helyiségbe kell költöztetni.

 Próbálja ki, hogy milyen a stevia íze!

 Felhasználás előtt ismerje meg a Steviát.

 Minden egyes ember ízlése különbözhet. Valaki az intenzíven édes ízeket szereti, van aki pedig inkább az enyhén-édes ételekért, italokért rajong. Érdemes kitapasztalnia, hogy Önnek mi a kellemes. Ezek után magabiztosan fogja tudni használni a Stevia édesítőket.

 Tegyen egy próbát. Tegyen egy kis adag Stevia édesítőt egy pohár vízbe (pl. egy cseppet, egy kis csipetet vagy egy szem tablettát). Keverje el, és kóstolja meg a folyadékot. Most tegyen bele még egy kis adagot, majd növelje folyamatosan az értéket. Egy ponton nagyon édessé fog válni a folyadék, ezt szeretnénk a felhasználás során elkerülni (megelőzni).

Megjegyzés: amennyiben a 20g-os por kivonatot használja, egy ponton túl a folyadék íze kesernyéssé válhat, ezért a megfelelő adagolásnak nagy a jelentősége

Mire jó a stevia?

 A növényből kivont, édes ízért felelős szteviol-glikozidok nevű anyagot szervezetünk ne tudja lebontani, ezért gyakorlatilag áthalad a szervezeten és távozik. Nem tartalmaz kalóriát és cukorbetegek is fogyaszthatják. Néhány dán és brazil tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes, enyhíti az inzulin-függést, segít szabályozni az inzulinszintet. Más tanulmányok vérnyomáscsökkentõ, hasnyálmirigy-segítõ hatásairól számolnak be, valamint vitamin és ásványianyag tartalma sem mellékes (A és C vitamin, cink, magnézium, vas, stb.).

 Fogyasztása nem okoz fogszuvasodást, és egyetlen mellékhatásos esetet sem jegyeztek fel. 

 Hypoglikámia (től alacsony vércukorszint)

 Tudományos kutatásokból fény derült arra, hogy a Stevia segít szabályozni a vércukor-szintet és hozzájárul a máj és a lép megfelelõ mũködéséhez is.

 Magas vérnyomás

 A tanulmányok tanulsága szerint a Stevia rendszeres fogyasztása hozzájárul a magas vérnyomás csökkentéséhez. 

 Gyulladások

 A Stevia antibakteriális, vírusölõ és gombaölõ tulajdonságainak köszönhetően meggátolja a káros baktériumok, vírusok és gombák szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen is.

 Bőrbetegségek

 Dél-Amerikában a guarani indiánok már több száz évvel ezelőtt is a Steviából nyert folyadékot alkalmazták a sebek gyors gyógyítására. A növény egyik érdekes tulajdonsága, hogy segít megakadályozni a hegesedést. Alkalmazzák még dermatitis, eczema, seborrhoea ellen is. Bőrregeneráló hatása miatt sokan kozmetikai célokra használják.

 Emésztés

 Teaként fogyasztva a Stevia segít az emésztés javításában és hasfájás esetén is hasznos lehet.

Minőségi Stevia ajánlatok
MINŐSÉGI Stevia ajánlatokat kérek:

Stevia

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Fel az oldal tetejére
2009 - 2018 © ellenorzott.com