Máriatövis májbetegségek gyógyítására alkalmazzák

A máriatövis (Silybum marianum) vagy másik nevén tejbogáncs a zárvatermők közé, a fészkesvirágúak családjába tartozó növény. A Silybum Adans nemzetség egyik bogáncsa. E virágos növény Európa mediterrán vidékeink, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten őshonos. A tejbogáncs elnevezés a leveleitől ered, melyeket ha felsértünk, akkor fehér nedv fröccsen ki belőlük. A régi időkben úgy tekintettek erre a fehér nedvre, mint Szűz Mária tejére, ezért sokszor Szűz Mária bogáncsának is nevezik e növényt. 

A sok éves kutatások arra az eredményre jutottak, hogy e növényben rengeteg aktív flavonoid vegyület található, méghozzá az úgynevezett silymarin, ami a meg héjában található nagy koncentrációban és köztudott róla, hogy védi a májat és regenerálja e szerv sejtjeit, valamint antioxidáns hatással is rendelkezik. A növény májvédő hatásai már az ősidőkben is ismertek voltak, de csak az aktív kémiai, farmakológiai és biztonsági vizsgálatok igazolták ezen jótékony hatását az 1950-es években, Németországban. Ma már klinikailag is alkalmazzák a különböző májbetegségek gyógyítására, mint például a hepatitis kezelésére, így e növény hírneve az egész világon felvirágozni látszik. 

A nemzetségbe tartozó fajok egynyáriak vagy kétnyáriak. A máriatövis szára magasra nő és elágazó, ráncos, de nem tüskés. Nagy, viaszos levelei váltakozóak és karéjos formájúak, fogazottak és tüskések, mint a bogáncs nemzetség többi tagjáé. Az alsó levelek szár nélkül kapcsolódnak a levélnyélhez. A felső levelek összekulcsolódva bázist alkotnak. Virágaik nagyok és korong alakúak, színük a rózsaszíntől a liláig terjed (ritkán fehér is lehet). A magányos virágfejeket a szár végén találjuk meg. Kaszattermése van, mely fekete vagy fehér pehely.

A nemzetségen belül a máriatövisen kívül még két fajt találunk meg:
az egyik az elefántcsont bogáncs, a másik pedig a tarka bogáncs. E fajokból természetesen állítanak elő hibrideket is, hogy előnyös tulajdonságaikat egyesítsék, a múltban számos más fajt is besoroltak ebbe a nemzetségbe, de a kutatások további fényében ezeket már máshova sorolták be.

Minőségi Máriatövis ajánlatok
MINŐSÉGI Máriatövis ajánlatokat kérek:

Máriatövis

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Fel az oldal tetejére
2009 - 2018 © ellenorzott.com